Op vrijdagavond 13 mei stond de parkeerplaats bij de Margriethal helemaal afgeladen met ouders en kinderen. Na een lange check of iedereen alles bij zich had, was het tijd om te vertrekken. De bevers gingen met de trein en de welpen, scouts en explorers moesten hun weg ter fiets afleggen.

Eenmaal aangekomen hadden de kinderen bericht van de burgemeester van Delft. Hij was heel blij dat er weer mensen in het dorp woonden en hij zou het heel prettig vinden als de bekende markt van het dorp weer gehouden zou worden, zodat het dorp weer op de kaart kwam te staan. Hierna werd er nog kleding gemaakt die zou aansluiten bij de oude ambachten die in het dorp werden gehouden.

Na een intensieve opknapbeurt is de Erik Willem weer klaar voor de explorers. De vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt zijn ruim 1600 uren bezig geweest. Van het Fonds Schiedam-Vlaardingen en het De Groot fonds hebben we totaal € 10.000 ontvangen om dit project mogelijk te maken.
Op 10 oktober heeft burgemeester Lamers de nieuwe Erik Willem overgedragen aan de explorers en werden de harde werkers bedankt. Namens de oud-loodsen zei Peter Caljé: "De Erik-Willem is een tobbe vol herinneringen. Laten we zorgen dat er nog vele mooie herinneringen bijkomen. Door op avontuur te gaan, door dingen te ondernemen, door dingen te doen waarvan je niet wist dat je ze kon! Dat er vele uren vaarplezier beleefd mogen worden en vriendschappen voor het leven gevonden mogen worden."